Doe mee

Steek je graag je handen uit de mouwen en ben je daarnaast geïnteresseerd in bomen, planten en bosbeheer? Dan ben je van harte welkom als vrijwilliger in het Geografisch arboretum Tervuren!

Het beheer van de collectie en het omliggende Kapucijnenbos is zeer boeiend een leerrijk. Onze boswachters en -arbeiders nemen jullie graag mee op pad. Er is voor ieder wat wils; gidsen van rondleidingen, zaden oogsten, bomen opmeten, events organiseren, foto’s maken, etc. om de vele taken overzichtelijk te maken delen we de activiteiten op in werkgroepen

KWEKERIJ

Groene vingers komen van pas bij de praktische uitvoering van beheerswerken allerhanden. Het aanvullen van de collectie met nieuw plantsoen speelt een belangrijke rol. Help ons met het onderhouden van de kwekerij door het verzamelen van zaden, verplanten, onkruid wieden, plantplaatsen opschonen, wildbescherming aanbrengen, etc.

Een namiddag per maand komen we samen en voeren we onder begeleiding van boswachter of -arbeider een taak uit in groep. Ondertussen kan je een praatje slaan, kennis vergaren en heel veel genieten van de mooie bomen! naast vaste maandelijkse vrijwilligersnamiddag zijn er extra activiteiten afhankelijk van het seizoen die je zelfstanding of onder begeleiding mag uitvoeren.

GIDSEN

Het arboretum is een schatkist aan kennis en heeft door de jaren heen een almanak aan anekdoten en verhalen vergaart. Ben je geïntrigeerd door de geografische bomencollectie en wil je graag je kennis delen omtrent geschiedenis  en  bosbeheer  dan ben je welkom om ons clubje opgeleide gidsen te verrijken. Samen met natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ) en de beheerders vormen we je tot een gids die op zelfstandige basis een groep bezoekers kan rondleiden. Ben  je naast het Nederlands ook vaardig in een andere taal? Super, dat komt van pas voor onze internationale bezoekers!

COMMUNICATIE

Achter het bos schuilt een omvangrijke digitale voetafdruk. Al meer dan 120 jaar verzamelen we kennis, afbeeldingen en ervaringen van onze bomen en de mensen die eraan werken. Uiteraard willen we deze data delen met de buitenwereld, door middel van een nieuw boek, website, wandelfolders, een seizoenale nieuwsbrief en een aanwezigheid op sociale media.

Blijven  je digitale vaardigheden thuis of op het werk onbenut? Zet je dan in voor de promotie van ons arboretum.

Help us promote the arboretum abroad! We are always looking for fellow tree-lovers and experts to improve our collection. You could assist in translating artikels and set up networking events. 

 

DENDROLOGIE EN ONDERZOEK

Ben je gedreven in bomenkennis, natuur- en bosbeheer? Dan is het arboretum het perfecte studie object. We werken elke dag om de collectie te verbeteren door meer kennis toe te voegen. Zo is het nodig om de bomen te determineren, fotograferen en documenteren. We verzamelen ook blad, vrucht en hout-stalen om te dienen als archiefmateriaal. Met 700 (exotische) boomsoorten en een uitgebreide inheemse flora en fauna kunnen we ook diverse onderzoeken en studies faciliteren.  Zowel amateurs of professionals zijn welkom om hun projecten te realiseren.