Op uitstap naar Plantentuin Merksplas

Door Dirk Baksteen

we staan even stil bij de netjes onderhouden heide-tuin. ©K. Knevels

Op dinsdag 10 mei brachten we een bezoek aan plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas. Een sfeerimpressie.

Plantentuin ‘ De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap ‘Rijksweldadigheidskolonie Merksplas’, kortweg ‘Merksplas Kolonie’. De gebouwen en gronden werden in 1920 in gebruik genomen door de straftuinbouwschool afgestemd op veeteelt, bijen, tuinbouw en boomkwekerij. In 2007 kreeg de site, in lijn met het rijke verleden, een nieuwe invulling en kwam er een bijzondere collectietuin tot stand. Het is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en het botanisch testament van wijlen Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is de Kleine Boerderij uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht. Op het terrein kan je verscheidene uitzonderlijke verzamelingen terugvinden van onder andere hortensia’s, Afrikaanse lelies, magnolia’s, pioenrozen, toverhazelaars, daglelies, bamboes,… Laat je dus vooral niet misleiden door de naam van de plantentuin want in de ‘Kleine’ Boerderij valt er veel, héél veel, te bewonderen.

De tuin is in de eerste plaats een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn. Er worden cursussen, workshops en events georganiseerd en het domein kan ook gehuurd worden voor huwelijken, babyborrels, koffietafels en verjaardagen. Zowel in de tuin als in het tuincafé wordt een groot deel van het werk gedaan door vrijwilligers.

Het imposante bamboe-bos is moeilijk binnen zijn perken te houden, zelf onze gids was geen fan! ©K. Knevels

VZW De Kleine Boederij is net zoals Arboretum Tervuren lid van V.B.T.A. (Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta). Toegang: 5 euro.

Meer informatie: www.plantentuinmerksplas.be en www.botanischetuinen.be.