Op bezoek bij de collega’s van Plantentuin Meise

Door Els van Roey

Groepsfoto bij de vijf ton wegende schijf van een oude Mammoetboom, een bitterzoet overblijfsel van het Amerikaans paviljoen op Expo ’58. ©E. van Roey

Op dinsdag 11 april brachten we een bezoek aan de collega’s van Plantentuin Meise, een van de grootste plantentuinen ter wereld. Daar gingen op 1 april de laatste twee gerenoveerde serres van het Plantenpaleis open, een kassencomplex van 13 serres dat gebouwd werd in de jaren vijftig. De renovatie nam in totaal bijna 20 jaar in beslag. Ook de rest van het domein wordt net zoals Arboretum Tervuren klaargestoomd voor de toekomst. Via een 10-jaren masterplan kregen infrastructuur, signalisatie, het wandelaanbod, dreven en tuinen een grondige make-over. Voor 2025 staat één van de laatste grote investeringen gepland: de renovatie van het Herbariumgebouw. 

Dat een herbarium zoveel meer is dan een collectie bestaande uit herbariumvellen, leren we van onderzoeker Viviane Leyman. Aan de hand van visuals en samples laat ze ons de fascinerende wereld van de ‘economische botanie-collecties’ ontdekken. Op tafels staan weefselcollecties, microscopische preparaten, unieke vruchten, zaden en historische stukken uitgestald. Ook de grondlegger van ons eigenste arboretum – Professor Charles Bommer – komt aan bod. Hij was namelijk ook directeur van het Brusselse Bosmuseum, gevestigd in Le Botanique, de voormalige locatie van de Plantentuin.

Een korte wandeling, waarbij we de indrukwekkende luchtwortels van de Moerasgleditsia bewonderen en genieten van het ontluikende groen, brengt ons naar het HOUTlab. Daar worden we rondgeleid door Wim Tavernier. HOUTlab is een interactief museum waar de topstukken uit het xylarium van de Plantentuin staan opgesteld. De houtcollectie, bewaard in het Herbarium, bevat ongeveer 5.000 specimens. Het museum opende in 2019 de deuren en is het enige houtmuseum ter wereld. 

Archiefbeeld van het voormalige Bosmuseum in Le Botanique, Brussel © Plantentuin Meise.

Plantentuin Meise is net zoals Arboretum Tervuren lid van V.B.T.A. (Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta). Toegang: 12 euro. Meer informatie: www.plantentuinmeise.be en www.botanischetuinen.be.