Het Geografisch Arboretum van Tervuren

Deze website is uw gids in het Geografische Arboretum van Tervuren.  U kunt het arboretum hier virtueel verkennen vanuit uw huiskamer.  Maar via uw smart phone of tablet kunt u de site ook ter plekke, tijdens uw bezoek op het terrein, raadplegen voor achtergrond- en detailinformatie.

Welkom, zegt de gids, volg mij, kijk en bewonder …


Een buitengewoon arboretum in een buitengewoon bos.  Zo ligt daar in Tervuren, als een kroon op het hoofd van het majestatische Zoniënwoud, het Geografisch Arboretum.  In een prachtig landschapspark, tussen imposante dreven en langs een labyrint van grazige open valleien, troont de collectie.  Meer dan een bomenverzameling is dit een verzameling van bossen, of bostypes zo u wil.  Talloze bomen en struiken uit het Noorden, het Westen en het Oosten van Noord-Amerika, uit Centraal- en Mediterraan Europa, uit het Midden- en het Verre Oosten van Azië staan hier naar herkomstgebied gegroepeerd in een honderdtal secties, die tezamen 120 ha beslaan.

Het arboretum werd opgericht in 1902 op een eigendom van koning Leopold II en vormt vandaag het meest aantrekkelijke publieke domein van het patrimonium, dat de koning enige tijd later overdroeg aan de Belgische natie. Het oorspronkelijke concept van de ontwerper, professor Charles Bommer, werd meer dan een eeuw lang doorheen de uitbreidingen en verjongingen gerespecteerd.

Nieuws van de boswachter

“Wil jij ook elke maand een bericht van de boswachter met natuurweetjes, verhalen over ons werk en  de vrijwilligers?”

Doe mee

Vrijwilligers helpen de beheerders om het domein te onderhouden, te beleven en om de verhalen van de natuur te delen. Ze zijn onze ambassadeurs en onze ogen en oren in het contact met burgers en bedrijven.

Doe mee

Op verkenning

je kan ons elke dag van de week een bezoekje brengen. Kom heerlijk struinen of verken een wereld van bomen. Te voet, met hond, te paard of met fiets? navigeren wordt gemakkelijk met onze overzichtelijke kaarten.

wandelparadijs

wandelparadijs

wil je komen wandelen, vind hier de routekaarten. of kom je liever te paard of met fiets beetje lui, hier…
Plantmateriaal gezocht

Plantmateriaal gezocht

De conservators van het arboretum zijn voortdurend op zoek naar geschikt plantmateriaal uit de in het arboretum vertegenwoordigde herkomstgebieden om…
Nieuwsbrief gaat Digitaal

Nieuwsbrief gaat Digitaal

Beste arboretumvrienden, Arboretumgids Mia Brankaer is oma van maar liefst 10 kleinkinderen maar vindt wekelijks toch een plekje in haar…