Door Willy Verbeke
Naast een natuurlijk regeneratie van het bos, worden er ook kunstmatige manieren ingezet om soortenbestanden in stand te houden. De winter- en zomereiken van het arboretum zijn daarbij erg geliefd.
Het was beslist de meest opvallende activiteit van de afgelopen Dag van het Zoniënwoud op 16 oktober: de openbare eikeloogst. Omdat we dit jaar erg veel eikels hebben, wilden we alle hulp inzetten om zoveel mogelijk vruchten van dit uitzonderlijke ‘mastjaar’ te verzamelen. Het publiek werd daarom uitgenodigd om maar liefst 6 ton eikelnootjes te rapen. “Daarmee kan je 600 hectare bos of zo’n 12.000 bomen aanplanten,” legt Willy Verbeke van Natuurinvest uit aan het weekblad ‘Bruzz’.
Willy: “In 2020 raapten onze boswachters alleen al 4,1 ton eikels en in 2018 zelfs 5,5 ton. De bedoeling is om dit jaar het record te breken, met de hulp van vrijwilligers. We zullen een deel van de gekweekte bomen zelf gebruiken en een deel gaat naar andere bossen in Vlaanderen en de rest van Europa.”
Zowel de zomer- als wintereik zijn in vergelijking met andere boomsoorten behoorlijk resistent aan droogte en hitte, en ook goed bestand tegen bosbranden. Daarom is er veel interesse van boomkwekers, ook in het buitenland. Omdat er in het Zoniënwoud grote en gezonde bomen staan, zijn de zaadbestanden in Tervuren en Groenendaal internationaal bekend. De bestanden uit het Kapucijnenbos zijn aanbevolen herkomsten, zowel op de lijst van het INBO als op die van Wallonië. Ze hebben gewenste eigenschappen naar soort, groei, vorm en gezondheid voor de vele bebossingen en herbebossingen die momenteel gebeuren.
Naast de oogst op de Dag van het Zoniënwoud werd er ook nog een raapactie van de eikels van de wintereiken georganiseerd met een school in Tervuren. In totaal leverden beide acties zo’n 50 ton eikels op.
Dit artikel gebruikt ondermeer citaten en bronnen uit het artikel: ‘Openbare eikeloogst in Zoniënwoud: ‘Onze bomen zijn in trek in heel Europa’. Je kan het volledige artikel lezen via deze link: https://www.bruzz.be/milieu/openbare-eikeloogst-zonienwoud-onze-bomen-zijn-trek-heel-europa-2022-10-09